Понеделник, 20 Януари 2014 12:29

Как да добавим нова позиция в шаблона?

Написана от

Списъка от възможни позиции, на които можете да добавите модул се ограничават от шаблона, който използвате. Все пак е възможно да добавите нови позиции спрямо Вашите желания.


В този пример ще разгледаме как да добавим нова позиция в шаблона Rhuk Milkyway (rhuk_milkyway е един от шаблоните, който е предварително зададен в инсталацията на Джумла!).

Ето ги и стъпките:

  • Отворете файла "<вашата Joomla! папка>/templates/rhuk_milkyway/index.php" с текстов редактор. Разгледайте кода и обърнете внимание къде се намират сегашните позиции и избере къде искате да се намира новата позиция. Можете да разгледате съществуващите позиции в шаблона като добавите "?tp=1" в края на адреса на сайта ви (на пример"http://www.yoursite.com/?tp=1").
  • В нашия случай ще добавим нова позиция с име "mynewposition" след позицията "breadcrumb". За да направим това трябва да открием реда във файла, на който се намира "<div id="whitebox">". Веднага след него добавяме нов ред на който слагаме следния код -"<jdoc:include type="modules" name="mynewposition" /> както е показано по-долу:
<div id="pathway">
<jdoc:include type="modules" name="breadcrumb" />
</div>
<div class="clr"></div>
<div id="whitebox">
<jdoc:include type="modules" name="mynewposition" />
<div id="whitebox_t">


  • Отваряме файла "<вашата Joomla! папка>/templates/rhuk_milkyway/templateDetails.xml" с текстов редактор и намираме секцията "<positions>". Добавяме реда "mynewposition" както е показано по-долу:
<positions>
<position>breadcrumb</position>
<position>left</position>
<position>right</position>
<position>top</position>
<position>user1</position>
<position>user2</position>
<position>user3</position>
<position>user4</position>
<position>footer</position>
<position>debug</position>
<position>syndicate</position>
<position>mynewposition</position>
</positions>

След тези стъпки, при зареждане на сайта с "?tp=1", се вижда и новата ни позиция с име "mynewposition" както е показано по-долу:

Image-New-template-position2

В екрана за редактиране на модул от падащото меню за избор на позиция се вижда и позицията, която добавихме както е показано на следващото изображение:

New-template-position1

Допълнителна информация

  • Версия: Joomla! 1.5, Joomla! 2.5, Joomla! 3.x
  • Категория: Шаблон
Прочетена 4031 пъти Последно променена в Сряда, 29 Януари 2014 22:12

Реклама

Онлайн във форума

Имаме 5 гости и 0 потребители на линия

    Реклама